Een auto kopen of leasen? Wat is slim?

Ben je toe aan een nieuwe auto, dan zijn er twee opties waaruit je kunt kiezen. Je kan een auto kopen of je kiest ervoor om een auto te leasen. Steeds meer mensen kiezen voor de laatste optie. Een auto leasen heeft namelijk een aantal voordelen.

Ten eerste kan je meteen in een nieuwe auto rijden zonder dat je daarvoor een groot bedrag uit moet geven. Vaak zitten er ook zaken zoals verzekering, afschrijving, belasting en onderhoud bij het maandbedrag inbegrepen

Spaargeld

Koop je zelf een nieuwe auto, dan houdt dit in dat je ook zelf de eigenaar van de auto bent. Dit is anders wanneer je besluit om een auto te leasen. In dat geval blijft de auto namelijk van de leasemaatschappij.

Op zich is dat natuurlijk ook niet erg. Wil je na een aantal jaar weer een nieuwe auto, dan is het niet nodig om de auto waar je nu in rijdt te verkopen. In de meeste gevallen kan je zonder problemen overstappen naar een nieuw model.

Kies je voor een occasion dan heb je als voordeel dat je niet zoveel geld hoeft uit te geven. Wat dan weer wel tegen kan zitten is dat je te maken krijgt met hoge kosten voor reparatie en onderhoud. Dit kan soms behoorlijk oplopen.

Wil je een kleine nieuwe auto kopen, dan zal je al snel rond de 13000 euro kwijt zijn. Heb je kinderen en zoek je een wat groter exemplaar, reken dan al snel op een bedrag van rond de 25000 euro. Heb je genoeg spaargeld dan kan een nieuwe auto kopen interessant zijn.

Schadevrije jaren

Ook het aantal schadevrije jaren hebben invloed op zowel een auto kopen als leasen. Zeker als je veel schadevrije jaren hebt kan het in de meeste gevallen een betere optie zijn om zelf een auto te kopen dan er eentje te leasen.

Wel is het zo dat je wanneer je een auto leaset je precies weet wat de maandelijkse kosten zijn. Een aantal kosten moet je namelijk zelf betalen wanneer je een auto koopt. Dit maakt het lastig om in te schatten wat je werkelijk per maand aan je auto kwijt bent.

Verder heeft het leasebedrag van je auto ook invloed op het aanvragen van een lening of een hypotheek. Dit komt omdat kosten voor een leaseauto als een lening worden gezien. Dit kan tot gevolg hebben dat je bij een lening of een hypotheekaanvraag een lager bedrag kunt lenen.

meer te weten komen

voordelen


lees meer

meest populair


lees meer

autoverzekering


lees meer